Hyppää pääsisältöön

RINEX-palvelu

Maanmittauslaitoksen FINPOS-palvelu tarjoaa käyttäjille maksutta FinnRef- ja FINPOS-asemien RINEX-dataa jälkilaskentaa varten. 

Palvelusta voi ladata havaintodatan ja navigointitiedostot vähintään GPS-, GLONASS-, Galileo- ja Beidou-järjestelmien satelliiteille. Havaintodata on saatavilla vähintään viimeisen yhdeksän kuukauden ajalta. Palvelu ilmoittaa ladatessa tarkan asemakohtaisen saatavuuden. Virtuaali-RINEXiä on saatavilla vähintään viimeisen kuuden kuukauden ajalta. Käyttäjien työtiedostoja säilytetään palvelussa viimeisen puolen vuoden ajalta. 

RINEX (Receiver Independent Exchange Format) on avoin tiedostoformaatti GNSS-datalle. RINEX-formaatin versioiden kuvaukset löytyvät IGS:n sivuilta (International GNSS Service). RINEX-latauspalvelusta voit valita missä versiossa data luodaan.  

FinnRef-tukiasema

Palvelun käyttö

Latauspalveluun pääset sivun https://finpos.nls.fi/ kautta, kirjaudu sisään luomallasi tunnuksella ja valitse RINEX-latauspalvelun kohdalta "siirry palveluun". Ohjeet palvelun käyttämiseksi löydät sivulta https://finpos.nls.fi/

Asemien perustiedot

FinnRef-asemien antennit ovat tyyppiä JAVRINGANT_DM ja suojakuvun tyyppi on SCIS. Antennit ovat yksilöllisesti robottikalibroitu (kalibroija Geo++), ja yksilölliset kalibrointitaulukot (.atx) ja asemien EUREF-FIN koordinaatit voit ladata alta: 

FINPOS-asemien antennit ovat tyyppiä "TWIVP6050_CONE  NONE". Antenneja ei ole yksilöllisesti robottikalibroitu. Tyyppikalibrointitaulukot voit ladata atx-muodossa esimerkiksi IGS:n sivulta ja asemien EUREF-FIN koordinaatit alta: 

Asemien tiedot ovat ajan tasalla myös havaintotiedostojen header-osiossa, josta löytyy koordinaattien lisäksi ajantasainen tieto mm. vastaanottimen mallista ja firmware-versiosta. FinnRef-asemien osalta asemien tiedot löytyvät myös sivulta https://gnss-metadata.eu/

Yhteydenotto ja palaute

Tarvitsetko apua? Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

Ota yhteyttä esimerkiksi silloin, kun haluat poistaa käyttäjätunnuksesi tai ilmoittaa häiriötilanteesta.