Hyppää pääsisältöön

Tietoa kiinteistön omistajalle

Kiinteistön omistajana sinun on hyvä tietää kiinteistösi oikeuksista ja velvoitteista. Joskus voi olla etusi mukaista yhdistää omia kiinteistöjäsi tai vaihtaa kiinteistöjä jonkun toisen kanssa.

Voit myös halutessasi muuttaa kiinteistösi nimeä.

Selvitä kiinteistösi tiedot

Voit tarkistaa oman kiinteistösi tiedot asiointipalvelusta. Jos tarvitset lisää tietoja kiinteistöstäsi, voit tilata maksullisen selvityksen asiakaspalvelusta. Maksullisesta selvityksestä näet esimerkiksi kiinteistösi tieoikeudet.

Siirry asiointipalveluun

Rakennusoikeuteen liittyvät asiat saat selville kunnilta ja kaupungeilta.

On mahdollista, ettei kiinteistöllä ole tieoikeutta, tieoikeuden leveys on epäselvä tai tien sijainti ei ole selvillä. Tällöin maanomistaja voi hakea yksityistietoimitusta. Voit myös tilata asiakaspalvelusta maksullisen selvityksen, jossa tutkitaan vanhojen toimitusasiakirjojen ja karttojen avulla tieoikeuteen liittyviä asioita.

Mikäli rajamerkki on hävinnyt tai rajan paikassa on muuten epäselvyyttä, sinun tulee hakea rajankäynti. Lue lisää rajankäyntitoimituksesta.

Saat selville oman kiinteistösi osuudet yhteisiin alueisiin tilaamalla kiinteistörekisteriotteen. Voit tilata otteen asiointipalvelusta. Lue lisää yhteisistä alueista.

Tilaa otteita ja todistuksia

Maanmittauslaitos ei ylläpidä tietoja maanalaisista johdoista, kuten vesi-, viemäri- ja sähköjohdoista. Useilla kunnilla on johtokartta omalta alueeltaan. Johtokarttaa voi kysyä myös johtojen omistajilta eli paikallisilta vesiyhtiöiltä ja sähköverkkoyhtiöiltä.  On myös yksityisiä palveluntarjoajia, jotka selvittävät alueen maanalaiset johdot ja näyttävät maastossa niiden sijainnin.

Jos johtoa varten on perustettu rasite, kiinteistön omistaja voi katsoa asiointipalvelun käyttöoikeudet ja rajoitukset -kohdasta johdon likimääräisen sijainnin.

Muun kiinteistön tiedot

Tarvitset muun kiinteistön tietoja esimerkiksi:

  • ostaessasi kiinteistöä
  • selvittäessäsi kulkuoikeuksia
  • rakentaessasi omalle kiinteistöllesi.

Saat tiedot tilaamalla otteen tai todistuksen. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteristä saat tiedon toteutuneiden kiinteistökauppojen hinnoista. Tietoja yksittäisistä kiinteistökaupoista saat asiakaspalvelustamme.

Asiointipalvelu henkilöasiakkaille

Tarkista kiinteistösi tiedot, rekisteröi omistusoikeutesi, hae maanmittaustoimitusta tai osta kiinteistöihin liittyviä otteita ja todistuksia. Palvelu on käytettävissä päivittäin klo 01.00 - 23.00.

Lue lisää

Asiointipalvelu organisaatioasiakkaille

Palvelu on tarkoitettu organisaation puolesta asiointiin sekä kaupanvahvistajille, jotka voivat tehdä palvelussa kiinteistönluovutusilmoituksen.

Lue lisää

Kiinteistövaihdannan palvelu

Voit luovuttaa oman kiinteistön, hakea kiinnityksiä, sähköisen panttikirjan siirtoa tai allekirjoittaa asiakirjoja.

Lue lisää

Etsitkö rakennustietoja?

Jos etsit omistamasi kiinteistön rakennustietoja, ole suoraan yhteydessä kiinteistösi sijaintikunnan rakennusvalvontaan.

Rakennus- ja huoneistorekisteriä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto (DVV). DVV tarkistaa rekisteriä yhteistyössä kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

Lue lisää rekisteröitävistä tiedoista DVV:n verkkosivuilta.