Hyppää pääsisältöön

Rakennustietojen laadunparannus

Maanmittauslaitos tukee kuntia rakennustiedon (geometria ja ominaisuustiedot) parantamisessa. Tältä sivulta löydät neuvoja ja ohjeita. 

Rakennustietojen laadun parantaminen

Maanmittauslaitos ja Digi- ja väestötietovirasto tekevät yhteistyötä, jotta kuntien osoite- ja rakennustiedot (geometria ja ominaisuustiedot)  saataisiin oikein väestötietojärjestelmään. Tietojen ajantasaisuus on tärkeää paitsi kunnan näkökulmasta, myös siksi että yhteistyö MML:n maastotietokannan ja DVV:n ylläpitämän VTJ:n välillä on jouhevampaa.

Maanmittauslaitos lisää maastotietokannan rakennuksiin PRT-tunnukset, jotta rakennustiedosta saadaan KMTK-yhteensopivaa ja JHS 210 -suosituksen mukaista. Tätä kutsutaan rakennusten linkitystyöksi.  

Mitä tapahtuu rakennusten linkitystyössä?

Rakennusten linkityksessä Maanmittauslaitos etsii maastotietokannan rakennuksille vastinrakennukset väestötietojärjestelmästä. Linkityksessä maastotietokannan rakennukselle tallennetaan vastinrakennuksen pysyvä rakennustunnus, käyttötarkoitus ja kerrosluku.

Linkitystä toteutetaan yksi kunta kerrallaan ja kunta saa prosessin päätteeksi Maanmittauslaitokselta VTJ-PRT-analyysiksi kutsutun raportin, joka on vihjetietotyyppinen esitys korjattavista rakennustiedoista.

Tilaa kunnalle VTJ-PRT-analyysi

Voit tilata analyysin Maanmittauslaitokselta ja hyödyntää analyysia haluamallasi tavalla kunnan rakennustietojen (geometria ja ominaisuustiedot) kuntoon saattamisessa. Tilaa analyysi sähköpostitse Jaakko Uusitalolta (etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi). Analyysi on kunnalle maksuton. 

Kunta tekee itse päätöksen siitä, mitä rakennustietoja korjataan kunnan järjestelmässä, ja minkälaista tieto on korjauksen jälkeen. Kunnalta toivotaan vähintään rakennusrekisterin sijaintipisteiden korjaamista raportin ehdotusten perusteella. Tämän jälkeen kunta toimittaa tiedot muutoksista DVV:lle kunnan tavanomaisten järjestelmien tai selainkäyttöliittymän avulla.

Vaihtoehtoisesti kunta voi hyödyntää koordinaattitietojen korjauksen massapäivitysmahdollisuutta. Kuntien käytössä on määrämuotoinen Excel-taulukko, jonka avulla voi ilmoittaa koordinaattikorjaukset. Vastaava taulukko on saatavilla myös postinumero- ja osoitteenmuutoksia varten.

Voit ladata taulukot käyttöösi ja lukea lisätietoa DVV:n sivuilta.

Mikäli sinulla on kysyttävää taulukoiden käytöstä, olethan yhteydessä Digi- ja väestötietovirastoon, sähköposti: rahu.info@dvv.fi.

Paikkatietoikkunan avulla julkaistu esimerkki VTJ-PRT-analyysin paikkatietoaineistosta

Tässä esimerkissä kuvataan kaikki analyysitoimituksen yhteydessä toimitettavat paikkatiedostot. Esimerkki kuvaa Lempäälän tilannetta. Karttatasot-valikosta tasoja voi avata ja sulkea. Kohteiden ominaisuustiedot voi avata klikkaamalla niitä hiiren vasemmalla painikkeella. Koodien tulkintaan voit perehtyä tämän tiedoston avulla (PDF).

 

Tutustu JHS 210 -suositukseen

JHS 210 -suositus määrittää perustan rakennusten ja rakennelmien kansalliselle mallinnukselle. Se mahdollistaa, että tulevaisuudessa julkishallinnon eri organisaatioiden tuottama paikkatieto voi olla yhdenmukaista ja laadukasta koko maassa.

Suositus määrittää rakennusten ja rakennelmien ominaisuustiedot ja muodostamisohjeet 2,5D- ja 3D-geometrioille. Suosituksessa kuvataan myös esimerkiksi elinkaarisäännöt.

Mallinnusta käytetään Kansallisen maastotietokannan toteutuksessa ja sitä voi jatkossa hyödyntää myös esimerkiksi kaupunkimallien muodostamisessa. Mallinnus on tehty mahdollisimman hyvin yhteensopivaksi CityGML- ja INSPIRE-määrittelyiden kanssa.

Kannustamme kuntia muokkaamaan rakennustietoa KMTK-yhteensopivaksi JHS-suosituksen mukaisesti. Julkaisemme tukimateriaalia kunnille rakennusten muuttamiseksi KMTK-yhteensopivaksi tällä sivulla.