Hyppää pääsisältöön

Tekninen kuvaus (WMTS)

Palvelu perustuu WMTS 1.0.0 standardiin (Web Map Tile Service). Palvelussa ovat tuettuina sekä KVP- että REST-koodaukset ja GetCapabilities ja GetTile operaatiot (sekä KVP että REST-koodauksen mukaisena), mutta GetFeatureInfo ei ole tuettuna.

Sopimusasiakkaat käyttävät karttakuvapalveluun kytkeydyttäessä käytetään WMTS-asiakassovelluksessa seuraavia palvelun metatietokuvauksen mukaisia osoitteita: https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml(maastokartat), https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml(kiinteistörajat) ja https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml(teemakartat). Metatietokuvauksesta selviää mm. ne palveluosoitteet, joita käytetään kytkemään asiakassovellus rajapintaan. Kytkeytyvän sovelluksen tulee hakea nämä kuvaukset ajantasaisena itse palvelusta. Tarvittavat tunnukset saat Verkkopalveluiden asiakastuesta sopimuksen tehtyäsi. 

Palveluun päivitetään kiinteistörajat ja -tunnukset päivittäin vastaamaan Kiinteistörekisterin rekisteritilannetta. Päivityksen tilanteen voi kysyä kyselyllä https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/wmtstilanne/kiinteisto.xml, jonka vastausta tulkitaan seuraavasti:

 • Maanantai-lauantai: kun rekisteritilannepvm sama kuin kyselyn pvm ja rekisteritilanneAjantasalla on true, palvelun tiedot ovat ajantasalla
 • Sunnuntai: kun rekisteritilannepvm sama kuin edellisen päivän pvm ja rekisteritilanneAjantasalla on true, palvelun tiedot ovat ajantasalla

Suorituskyky

Suorituskyvyn parantamiseksi suosittelemme, että haettuja karttakuvia puskuroidaan asiakkaiden välitys/sovelluspalvelimissa. Tässä voi hyödyntää jokaisen vastauksen yhteydessä palvelun palauttamia
HTTP-otsikkokenttiä (Expires, Cache-Control):

Expires: Tue, 01 Oct 2013 09:04:26 GMT
Cache-Control: public, max-age=86400

Tyypillisesti puskurointia tukevat välityspalvelimet osaavat hyödyntää näitä tietoja suoraan. Vaihtoehtoisesti karttakuvia voi puskuroida viikon ajan.

Edelleen suosittelemme Expires ja Cache-Control -otsikkokenttien välittämistä www-sovelluksissa palvelun loppukäyttäjien selaimille sellaisenaan, jolloin myös nämä osaavat tallentaa karttakuvia välimuistiin.

Palvelun suorituskyky riippuu myös käytettävästä aineistosta ja mittakaavatasosta. Esimerkiksi Maastokartta- ja Taustakartta-tuotteiden osalta vasteajat ovat parhaimmillaan mittakaavatasoilla 0 - 13. Jos palvelua käyttävässä sovelluksessa on tarve päästä samaan vasteaikaan myös tarkimmilla tasoilla 14-15 niin tällöin kannattaa harkita tason 13 karttatiilien käyttöä (uudelleennäytteistettynä) näilläkin tasoilla mikäli käytettävä asiakasohjelmisto tämän mahdollistaa.

Avoin rajapintayhteys

Kaikille avoimen Karttakuvapalvelun (WMTS) metatietokuvauksen kytkeytymisosoite on https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml. Metatietokuvauksesta selviää mm. ne palveluosoitteet, joita käytetään kytkemään asiakassovellus rajapintaan. Kytkeytyvän sovelluksen tulee hakea nämä kuvaukset ajantasaisena itse palvelusta. Avoimen rajapintapalvelun käyttöön tarvitaan API-avain. Lue lisää API-avaimen käytöstä.

Avoimen Karttakuvapalvelun (WMTS) käyttö on tarkoitettu rajapinnan testaamiseen ja pienimuotoiseen käyttöön, jossa palvelun suorituskyky ei ole kriittistä. Avoimen Karttakuvapalvelun (WMTS) kautta tarjottava tuotevalikoima on suppeampi ja niiden zoom-tasot karkeammat.

Aineistot ja tuotteet -osiossa on ensin kuvattu sopimuksellisen rajapintapalveluun aineistot. Jäljempänä on esitelty avoimen rajapintapalvelun aineistot.

maasto-alipalvelu:

Aineistotunniste Nimi Formaatti Tuetut JHS-tasot Tuotekuvaus
maastokartta Maastokartta PNG8

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Maastokarttasarja (rasteri)
taustakartta Taustakartta PNG8

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Taustakarttasarja (rasteri)
selkokartta Selkokartta PNG8

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Selkokarttasarja (rasteri)
ortokuva Ortokuva JPEG

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Ortokuva
ortokuva_vaaravari Ortokuva (vääräväri) JPEG

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Ortokuva
ortokuva_metsaorto Metsäorto JPEG

ETRS-TM35FIN: tasot 0-15

ETRS-GK 19-31: tasot 0-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 0-18

Ortokuva
korkeusmalli_vinovalo Rinnevarjoste korkeusmalli PNG8 ETRS-TM35FIN: tasot 0-15 Rinnevarjoste (korkeusmalli)
korkeusmalli_korkeusvyohyke Korkeusvyöhykkeet PNG8 ETRS-TM35FIN: tasot 0-15 Korkeusvyöhykkeet

 

Maastokartta on yhdistelmäaineisto, joka koostuu perus-, maasto- tai yleiskartta-aineistoista. Taustakartta on yhdistelmäaineisto, joka koostuu taustakarttasarjan aineistoista. Selkokartta on yhdistelmätaso, joka koostuu selkokarttasarjan aineistoista. Yhdistelmäaineistojen alkuperäisaineisto on valittu JHS-tasolle sopivan mittakaavan mittakaavan perusteella. Ortokuva koostuu eri-ikäisistä (alueellisesti tuoreimmista) väri- ja mustavalko-ortokuvista, tasoilla 1-9 ortokuvamosaiikista.

Rinnevarjoste korkeusmalli on laskettu korkeusmalli 2 m ja 10 m aineistoista. Rinnevarjosteen tasot 11-15 on laskettu Korkeusmalli 2 m -aineistosta. Muut tasot on laskettu Korkeusmalli 10 m -aineistosta. Korkeusvyöhykeaineisto on laskettu korkeusmalli 10 m aineistosta.

 

kiinteisto-alipalvelu:

Aineistotunniste Nimi Formaatti Tuetut JHS-tasot Lisätiedot
kiinteistojaotus Kiinteistöjaotus PNG8

ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10-15

ETRS-GK 19-31: tasot 10-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 12-18

Läpinäkyvä PNG. Aineisto päivitetetään joka vuorokausi ja vastaa Kiinteistörekisterin rekisteritilannetta.
kiinteistotunnukset Kiinteistötunnukset PNG8

ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10-15

ETRS-GK 19-31: tasot 10-15

WGS84 Pseudo-Mercator: tasot 12-18

Läpinäkyvä PNG. Aineisto päivitetetään joka vuorokausi ja vastaa Kiinteistörekisterin rekisteritilannetta.

teema-alipalvelu:

Aineistotunniste Nimi Formaatti Tuetut JHS-tasot Lisätiedot
kuntarajat Kuntarajat PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 0 - 15 Läpinäkyvä PNG
kuntatunnukset Kuntatunnukset PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 0 - 15 Läpinäkyvä PNG
paikannimet Peruskarttarasterin paikannimet PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
hallinnolliset_yksikot Peruskarttarasterin hallinnolliset yksikot PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
liikenneverkot Peruskarttarasterin liikenneverkot PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
hydrografia Peruskarttarasterin hydrografia PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
korkeus Peruskarttarasterin korkeus PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
maanpeite Peruskarttarasterin maanpeite PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
maankaytto Peruskarttarasterin maankaytto PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
rakennukset Peruskarttarasterin rakennukset PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
osoitteet Osoitteet - Maastotietokannan tienimet ja Vaestotietojarjestelman rakennusten osoitenumerot PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 10 - 15 Läpinäkyvä PNG
TM35_lehtijako TM35 lehtijako PNG8 ETRS-TM35FIN: JHS-tasot 0 - 15 Läpinäkyvä PNG

 

Avoin rajapintayhteys

Avoimen Karttakuvapalvelun (WMTS) käyttö on tarkoitettu rajapinnan testaamiseen ja pienimuotoiseen käyttöön, jossa palvelun suorituskyky ei ole kriittistä. Avoimen Karttakuvapalvelun (WMTS) kautta tarjotaan Maastokartta, Taustakartta, Selkokartta ja Ortokuva. Tuotteet tarjotaan alla olevan taulukon mukaisissa koordinaattijärjestelmissä ja zoom-tasoilla. Mikäli tarvitset tarkemmat zoom-tasot käyttöösi, WMTS-palvelun käytöstä tulee tehdä sopimus. Tästä on lisäinfoa yllä.

 

Tuote Tuetut
koordinaattijärjestelmät

Tarjottavat zoom-tasot

ETRS-TM35FIN

Tarjottavat zoom-tasot

WGS84 Pseudo-Mercator

Maastokartta ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 0-13 0-16
Taustakartta ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 0-13 0-16
Kiinteistörajat ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 10-13 12-16
Kiinteistötunnukset ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 10-13 12-16
Selkokartta ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 0-13 0-16
Ortokuva (uusin) ETRS-TM35FIN, WGS84 Pseudo-Mercator 0-13 0-16

 

Avointa rajapintayhteyttä voi käyttää vapaasti, eikä palvelussa ei ole käyttäjän tunnistautumista. Palvelun suorituskyky on rajoitettu. Mikäli palveluun tulee yhtäaikaisesti liian monta samanaikaista pyyntöä, osa pyynnöistä hylätään (503 SERVICE UNAVAILABLE). Palvelulle ei tarjota käytön tukea eikä Maanmittauslaitos takaa palvelun toimivuutta tai saatavuutta. Palvelumuutoksista tiedotetaan palvelun verkkosivuilla.

Sivulla on ladattavissa demosovellus Karttakuvapalvelu (WMTS):n käytöstä, GetCapabilities-hakuja ja muutamia karttakuvahakuesimerkkejä rajapintaan.

Demosovellus

Demosovellus ja esimerkki Karttakuvapalvelu (WMTS):n käytöstä on ladattavissa tästä linkistä. Pura pakatun kansion sisältö: kartta.html-tiedoston kanssa samassa kansiossa tulee olla proj4js-kirjasto. Kopio siitä tulee pakatussa kansiossa, alkuperäinen löytyy osoitteesta http://trac.osgeo.org/proj4js/. Demosovelluksen hyödyntäjän tulee varmistaa Proj4js kirjaston lisenssin soveltuvuus hyödyntäjän käyttötarkoitukseen. Täydennä kartta.html-tiedostoon oma api-key (tiedostossa "// TODO add your api-key").

Kannattaa huomata että demosovellus viittaa WTMS-karttatiilien haussa avoimeen rajapintayhteyteen (palveluosoitteet https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi alkuisia). Jos demosovellusta muokkaa viittaamaan sopimusasiakkaiden rajapintayhteyteen (palveluosoitteet https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi alkuisia), niin demokäyttöliittymän tekemät WMTS-pyynnöt edellyttävät Basic Auth tunnistusta. Tämä voi olla selainsovelluksen käyttäjän kannalta haasteellista, joten tällöin suositeltavaa proxyttaa WMTS-pyyntöjä käyttöliittymäsivustoa tarjoavan palvelimen kautta. 

Karttatiilien laskenta

Kansallisten karttatiilimallien karttatiilien laskenta on kerrottu suosituksessa JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut, Liite 1 Karttakuvapalvelut (tarkemmin kohdassa 4.1 Kansallisten karttatiilimallien yhteiset ominaisuudet). Lataa tästä liite 1.

Lyhyesti esim. ETRS-TM35FIN-koordinaatiston karttatiilet:

1) Lähtöpiste: xMIN=-548576, yMAX=8388608
2) tiilen rivi: (yMAX-y) / (256 * <jhs-tason resoluutio> + 0.5), jossa y on pisteen itäkoord.
3) tiilen sarake: (x - xMIN) / (256 * <jhs-tason resoluutio> + 0.5), jossa x on pisteen pohjoiskoord.

jhs-tason resoluutiot: tasolla 13 se on 1 (metri) ja sitä pienemmillä tasoilla aina edellinen kerrotaan kahdella (esim. jhs12 2, jhs11 4, jhs10 8) ja suuremmilla jaetaan 2:lla (esim. jhs14 0.5).

WGS84 Pseudo-Mercator -karttaprojektio: xMIN-20037508.3427892480, yMAX=20037508.3427892480

GetCapabilities-hakuja rajapintaan

Sopimusasiakkaat:

GetCapabilities-hakuja voi tehdä kahdella tavalla (KVP ja REST). Haut molemmilla tavoilla sekä maasto-, kiinteistö että teemarastereille:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetCapabilities&version=1.0.0

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts?service=WMTS&request=GetCapabilities&version=1.0.0

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts?service=WMTS&request=GetCapabilities&version=1.0.0

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetCapabilities&version=1.0.0

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml

 

Karttakuvahakuesimerkit rajapintaan

Kustakin esimerkistä on lueteltu pyynnön url sekä REST- että KVP-muodoissa ja vastauskuva (PNG8 tai JPEG-kuva). Pyyntöjen vastaukset on tallennettu tämän esimerkkisivun yhteyteen staattisina kopioina eli niitä ei haeta dynaamisesti rajapinnasta.

Maastokartta JHS-taso 0

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/0/0/0.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=0&TileRow=0&TileCol=0

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/0/0/0.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=0&TileRow=0&TileCol=0

 

Maastokartta jhs-taso 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maastokartta JHS-taso 6

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/6/44/27.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=6&TileRow=44&TileCol=27

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/6/44/27.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=6&TileRow=44&TileCol=27

 

Maastokartta jhs-taso 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maastokartta JHS-taso 9

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/9/353/219.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=9&TileRow=353&TileCol=219

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/9/353/219.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=9&TileRow=353&TileCol=219

Maastokartta jhs-taso 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maastokartta JHS-taso 12

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/12/2830/1755.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=12&TileRow=2830&TileCol=1755

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/maastokartta/default/ETRS-TM35FIN/12/2830/1755.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=maastokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=12&TileRow=2830&TileCol=1755

Maastokartta jhs-taso 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taustakartta JHS-taso 3

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/taustakartta/default/ETRS-TM35FIN/3/5/3.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=taustakartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=3&TileRow=5&TileCol=3

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/taustakartta/default/ETRS-TM35FIN/3/5/3.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=taustakartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=3&TileRow=5&TileCol=3

 

Taustakartta jhs-taso 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taustakartta JHS-taso 11

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/taustakartta/default/ETRS-TM35FIN/11/1415/877.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=taustakartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=11&TileRow=1415&TileCol=877

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/taustakartta/default/ETRS-TM35FIN/11/1415/877.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=taustakartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=11&TileRow=1415&TileCol=877

Taustakartta jhs-taso 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selkokartta JHS-taso 6

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/selkokartta/default/ETRS-TM35FIN/6/44/27.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=selkokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=6&TileRow=44&TileCol=27

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/selkokartta/default/ETRS-TM35FIN/6/44/27.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=selkokartta&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=6&TileRow=44&TileCol=27

Selkokartta jhs-taso 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortokuva JHS-taso 13

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/ortokuva/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.jpg

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=ortokuva&style=default&format=image/jpeg&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/ortokuva/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.jpg

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=ortokuva&style=default&format=image/jpeg&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Ortokuva jhs-taso 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortokuva (vääräväri) JHS-taso 13

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/ortokuva_vaaravari/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.jpg

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=ortokuva_vaaravari&style=default&format=image/jpeg&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

 

Ortokuva, vääräväri jhs-taso 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiinteistöjaotus JHS-taso 13

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts/1.0.0/kiinteistojaotus/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kiinteistojaotus&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/kiinteistojaotus/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kiinteistojaotus&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Kiinteistöjaotus jhs-taso 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiinteistötunnukset JHS-taso 13

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts/1.0.0/kiinteistotunnukset/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/kiinteisto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kiinteistotunnukset&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Avoin rajapintapalvelu:

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/kiinteistotunnukset/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.png

https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kiinteistotunnukset&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

 Kiinteistötunnukset jhs-taso 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuntarajat JHS-taso 5

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts/1.0.0/kuntarajat/default/ETRS-TM35FIN/5/22/13.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kuntarajat&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=5&TileRow=22&TileCol=13

Kuntarajat JHS-taso 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuntatunnukset JHS-taso 5

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts/1.0.0/kuntatunnukset/default/ETRS-TM35FIN/5/22/13.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=kuntatunnukset&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=5&TileRow=22&TileCol=13

Kuntatunnukset JHS-taso 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakennukset JHS-taso 13

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts/1.0.0/rakennukset/default/ETRS-TM35FIN/13/5661/3510.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/teema/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=rakennukset&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=13&TileRow=5661&TileCol=3510

Rakennukset jhs-taso 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korkeusmalli vinovalo JHS-taso 11

Sopimusasiakkaat:

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts/1.0.0/korkeusmalli_vinovalo/default/ETRS-TM35FIN/11/1407/874.png

https://karttakuva.maanmittauslaitos.fi/maasto/wmts?service=WMTS&request=GetTile&version=1.0.0&layer=korkeusmalli_vinovalo&style=default&format=image/png&TileMatrixSet=ETRS-TM35FIN&TileMatrix=11&TileRow=1407&TileCol=874

Korkeusmalli jhs-taso 11

 

 

 

 

 

Tuotemuutos 2023-06-27

Lisätty kiinteistojaotus ja kiinteistotunnukset ETRS-TM35FIN zoom-taso 10 (sopimus ja avoin), WGS84 Pseudo-Mercator zoom-taso 12 (sopimus ja avoin) ja ETRS-GK 19-31 zoom-taso 10 (sopimus) 2023-06-27.

Tuotemuutos 2023-06-07

Lisätty Metsäorto (ortokuva_metsaorto) 2023-06-07

Tuotantoversio 2015-11 muutos

”Rinnevarjoste pistepilvi”-tuote poistettu käytöstä Karttakuvapalvelu (WMTS) rajapinnasta 2022-10-24

Tuotantoversio 2015-11 laajennos

”Rinnevarjoste pistepilvi”-tuote käyttöön Karttakuvapalvelu (WMTS) rajapintaan sopimus-asiakkaille 22.02.2022

 • ”Rinnevarjoste pistepilvi” (=nimi), aineistotunniste rinnevarjoste_pistepilvi

ja samalla nimentämuutokset

 • ”Rinnevarjoste korkeusmalli” (=nimi, nyk. "Korkeusmalli vinovalovarjoste"), aineistotunniste korkeusmalli_vinovalovarjoste ei muutu
 • ”Korkeusvyöhykkeet” (=nimi, nyk. ”Korkeusmalli korkeusvyohyke”), aineistotunniste korkeusmalli_korkeusvyohyke ei muutu

Tuotantoversio 2015-11 laajennos

Selkokartta: koordinaatistotukea laajennettu WGS84 Pseudo-Mercator -karttaprojektioon 10.3.2021, myös ETRS-GKnn-kaistat lisätty. Ortokuvat ja vääräväriortokuvat: koordinaatistotukea laajennettu WGS84 Pseudo-Mercator -karttaprojektioon 16.3.2021.

Tuotantoversio 2015-11 laajennos

Kuntarajat ja -tunnukset: aineistot uusitaan 4.6.2018, kuntarajat aineistoon tulee mukaan kuntatunnukset.

Tuotantoversio 2015-11 laajennos

Taustakartta- ja Maastokarttasarjan koordinaatistotukea Karttakuvapalvelu (WMTS):ssä laajennettu ETRS-GK19-31 -koordinaattijärjestelmiin ja WGS84 Pseudo-Mercator -karttaprojektioon 7.11.2017.

ETRS-GK19-31 -koordinaattijärjestelmän hilat eli tiilimatriisi, jonka mukaisesti karttakuvat tarjotaan WMTS-palvelussa, tullaan määrittelemään JHS-180 (Julkisen hallinnon suositus) päivityshankkeessa. Päivityshanke käynnistyy 11/2017 ja suunniteltu valmistusajankohta on 02/2019. Karttakuvapalvelu (WMTS):n koordnaatistotuki ETRS-GK19-31 -koordinaattijärjestelmille tarjotaan BETA-statuksella kunnes JHS-180 päivytshanke on valmistunut. BETA-vaiheen aikana palveluun voi tulla muutoksia.

WGS84 Pseudo-Mercator -karttaprojektion koordinaatistotuki tarjotaan BETA-statuksella 02/2018 asti. BETA-vaiheen aikana palveluun voi tulla muutoksia.

Tuotantoversio 2015-11 laajennos

Selkokartta uutena käyttöön tuotteena 11.10.2017.

Tuotantoversio 2015-11 täydennys

Taustakartta uusittiin (uusi kuvaustekniikka) 6.6.2017.

Tuotantoversio 2015-11 täydennys

Ortokuvatasot 1-6 otettiin käyttöön 13.6.2016.

Tuotantoversio 2015-11

Versio 2015-11 otettiin käyttöön 24.11.2015:

Palvelussa otettiin käyttöön uusia tuotteita

 • kuntarajat teema-alipalveluun
 • kuntatunnukset teema-alipalveluun
 • korkeusmalli_vinovalo maasto-alipalveluun
 • korkeusmalli_korkeusvyohyke maasto-alipalveluun

Tuotantoversio 2015-03 täydennys

Taustakartta tasoilla 13-15 tienimien kuvausta on muutettu 2015-04-10 siten, että tienimet piirretään kunnan kielisyyden mukaan.

Tuotantoversio 2015-03

Versio 2015-03 otettiin käyttöön 2015-03-03:

Kiinteistörajatuotteiden ulkoasuun parannusta

Kiinteistöjaotus- ja kiinteistötunnukset-tuotteiden kuvaustapa muuttui hieman. Kiinteistötunnusten terävyyttä parannettiin ja kiinteistörajan viivaa hieman paksunnettiin.

Palveluun tuli uusia teematuotteita:

Osoitteet (tienimet ja Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitenumerot)

TM35-karttalehtijako (JHS 154-suosituksen mukainen karttalehtijako, 1:200 000 - 1:5 000 lehtikoot kuvattuna)

Peruskartan osaelementit, joissa kuvaustekniikka on Peruskartan mukainen

 • Paikannimet (Peruskartalla näkyvät paikannimet)
 • Hallinnolliset yksiköt (kunnan, maakunnan, Aluehallintoviraston toimialueen ja valtakunnan rajat)
 • Liikenneverkot (tiet, rautatiet, vesikulkuväylät, lentokentät)
 • Hydrografia (meret, järvet, joet, lähteet, vaikeakulkuiset suot, maatuvat vesialueet, matalikot)
 • Korkeus (korkeuskäyrät, syvyyskäyrät, jyrkänteet)
 • Maanpeite (vedet, maatalousmaat, maa-aineksenottoalueet, puistot, suot, metsämaat, kalliot, kivikot, hietikot, lentokentät, autoliikennealueet)
 • Maankaytto (vedet, maatalousmaat, maa-aineksenottoalueet, hautausmaat, varastoalueet, puistot, kaatopaikat, lentokentät, autoliikennealueet)
 • Rakennukset (asuin-, liike-, lomarakennukset, teolliset, kirkolliset, julkiset rakennukset, muut rakennukset ja rakennelmat)

Vanhat teematuotteet poistetaan

Nämä uudet Karttakuvapalvelu (WMTS):n teematuotteet korvaavat tällä hetkellä Karttakuvapalvelu (WMS):ssä olevat teematuotteet (Nimet, Hallintorajat, Rakennukset, Liikenneverkko, Vesistöt, Pellot, Avoimet metsämaat, Kalliot ja hietikot, Korkeuskäyrät, Suot, Tienimet, Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmän (VTJ) rakennusten osoitenumerot). Vanhat teematuotteet poistetaan myöhemmin keväällä.

Tuotantoversio 2014-12

Tuotantoversio 2014-12 otettiin käyttöön 2014-12-16:

 • Taustakartta-tuotteessa otettiin käyttöön uusi tuotantoprosessi: joidenkin jhs-tasojen lähtöaineisto muuttui
 • Tuotannossa otettiin käyttöön tehokkaammat palvelimet

Tuotantoversio 2014-10

Tuotantoversio 2014-10 otettiin käyttöön 2014-10-09:

 • Maastokartta-tuotteessa on otettu käyttöön uusi tuotantoprosessi: joidenkin jhs-tasojen lähtöaineisto on muuttunut
 • Ortokuva (vääräväri) (ortokuva_vaaravari) otettu käyttöön.

Tuotantoversio 2013-09

Tuotantokäyttö on aloitettu 24.9.2013.

Koekäyttöversio

Koekäyttöversio otettu käyttöön 19.06.2013.

Palvelu perustuu WMTS 1.0.0 standardiin (Web Map Tile Service). Palvelussa ovat tuettuina sekä KVP- että REST-koodaukset.

Karttakuvapalvelussa (WMTS) ovat mukana seuraavat aineistot:

 • taustakartta
 • maastokartta
 • ortokuva
 • kiinteistöjaotus
 • kiinteistötunnukset.