Hyppää pääsisältöön

Ortokuvien ja korkeusmallien kyselypalvelu (WCS) BETA

Ortokuvien ja korkeusmallien kyselypalvelun (WCS) kautta voit hakea rasterimuotoisia ortokuvia ja korkeusmalleja. Ortokuvista voit poimia haluttuja paloja omalla aluerajauksellasi. 

Palvelusta on julkaistu BETA2-versio 18.1.2022 ja tuotantoversio on tarkoitus julkaista myöhemmin vuoden 2022 aikana. Aiempi BETA1-palvelu pidetään vielä toiminnassa kesäkuuhun 2022 asti.

Ortokuvien ja korkeusmallien aineiston päivittymisestä löytyy tietoa Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulta.

Ortokuvia voit käyttää esimerkkisi kartoituksessa, ympäristön suunnittelussa ja seurannassa. Värikuva tai mustavalkoinen ortokuva sopii suunnitteluun tai tausta-aineistoksi erilaisille karttaesityksille. Väri-infra- eli vääräväriortokuva sopii parhaiten ympäristönseurantaan ja analysointiin. Korkeusmallien avulla voit simuloida esimerkiksi tulvavaara-alueita sekä kuuluvuus-, kattavuus- ja näkyvyysalueita. Voit käyttää sitä myös leikkaus- ja täyttömaiden massalaskentaan tai kaltevuuksien, jyrkkyyden tai profiilien laskentaan. Sovellusalueita on esimerkiksi geologiassa, maantieteessä ja metsätaloudessa.

Palvelun aineisto on käytettävissä Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin mukaisesti. Palvelua voi käyttää Maanmittauslaitoksen BETA rajapintojen käyttöehtojen mukaisesti. Palveluun saattaa tulla muutoksia ja sen saatavuus voi vaihdella. Palvelu on avoin ja maksuton, eikä sen käyttö vaadi rekisteröitymistä.

Palvelu on käytettävissä 24/7.

Palvelusta on saatavilla seuraavat tuotteet:

  • Ortokuva väri
  • Ortokuva mustavalko
  • Ortokuva vääräväri
  • Korkeusmalli 2 m

Tuotteet on kuvattu tarkemmin teknisessä kuvauksessa.

Palvelu perustuu WCS 2.0.1 standardiin. Palvelun tarkempi tekninen kuvaus.

Palvelu on avoin ja maksuton, eikä sen käyttö vaadi rekisteröitymistä. Palvelun aineisto on käytettävissä Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin mukaisesti. Palvelua voi käyttää Maanmittauslaitoksen BETA rajapintojen käyttöehtojen mukaisesti.

Rajapinnan tekninen tuki palvelee ma - pe klo 8 - 16. Saat tukeen yhteyden verkkolomakkeella.

Anna palautetta BETA-palvelun tuotteista, toimivuudesta ja dokumentoinnista verkkolomakkeella. Kirjaa palautteesi yhteyteen palvelun nimi.

Karttakuvapalvelu (WMS, WMTS, Vektoritiilet)

Palvelun kautta saat sovellukseesi maasto- ja taustakartat, ortokuvat sekä kiinteistörajat.

Lue lisää

Ongelmia palvelun käytössä?