Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp vid tekniska problem i Fastighetsdatatjänsten

Nedan följer några tips som oftast hjälper när det uppstår problem.

Tryck på F5-tangenten för att ladda om webbsidan

Tryck på F5-tangenten för att ladda om den sida i Fastighetsdatatjänsten som du har framme. Funktionen återställer applikationen till dess utgångsläge.

Töm webbläsarens cacheminne och radera kakor

Gå från Fastighetsdatatjänstens webbplats till någon annan webbsida. Töm webbläsarens cacheminne och radera kakorna i det enda öppna webbläsarfönstret. Funktionen hittar du exempelvis i webbläsaren Chrome under Inställningar / Dataskydd och säkerhet > Radera webbläsningsinformation. Gå tillbaka till Fastighetsdatatjänsten.

Datasäkerhetsprogrammets inställningar

Om du använder ett datasäkerhetsprogram ska du säkerställa att den inte förhindrar Fastighetsdatatjänstens funktion. Om datasäkerhetsinställningarna är stränga ska du lägga Fastighetsdatatjänstens eller Lantmäteriverkets webbplats på listan över tillåtna webbplatser.

Prova en annan webbläsare

Om ingen av åtgärderna ovan hjälper kan du även prova en annan webbläsare.

Suomi.fi-identifikation

Inloggning till Fastighetstdatajänsten sker med stark autentisering via tjänsten Suomi.fi-identifikation. För att stark autentisering ska fungera måste användarens personnummer finnas i användaruppgifterna i behörighetshanteringen. Personnumret ska ha det rätta formatet, som exempelvis på FPA-kortet. I behörighetshanteringen ska användaren också ha användarrättigheter till Fastighetsdatatjänsten.

Om det som nämns ovan är i skick men inloggningen fortfarande inte lyckas, kan du ännu kontrollera följande:

  • Be om tilläggsanvisningar från ICT-stödet i din organisation (exempelvis kan en uppdatering av drivrutinen för tjänstekortet hjälpa).
  • Om mobilcertifikatet inte fungerar eller låser sig, kontakta din telefonoperatör.
  • Anvisningar om den starka autentiseringens funktionalitet tillhandahålls också av tjänsteleverantören för Suomi.fi-identifikation, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata .

Om problemen fortsätter, kontakta