Hoppa till huvudinnehåll

Forskare Markku Poutanen bekant för stjärnhimlens frågor och satellitnavigation pensionerar sig från Geodatacentralen

Professor Markku Poutanens karriär sträcker sig över fem decennier. För den breda allmänheten är Poutanen bekant för radioprogrammet Kuukauden tähtitaivas på Yle. Poutanen pensionerar sig från Geodatacentralen vid Lantmäteriverket och håller en föreläsning inför pensioneringen. Under föreläsningen får publiken höra om händelser som fick astronomen att arbeta med geodesi och vad som har hänt under årtiondena.

Professor Markku Poutanen

Markku Poutanen har haft en framstående karriär inom geodesi, det vill säga ett vetenskapsområde som forskar jordens storlek, form och gravitationsfält, positionen för objekt och deras tidsmässiga förändringar. Poutanen har forskat frågor som omfattar allt från under jordens yta ändå till rymden.

Hans karriär började med studier i astronomi vid Helsingfors universitet och tog honom på 1980-talet bland annat till Lowell Observatory i Arizona i Förenta staterna där han forskade asteroider. Hans forskningsteman kring rymden kompletterades med forskning om jorden när Poutanen 1985 valdes till forskare vid Geodetiska institutet som 2015 blev Geodatacentralen och en del av Lantmäteriverket.  

- Jag blev ursprungligen intresserad av rymden redan på 60-talet vid tiden för de första månfärderna, och detta påverkade också mina studier. Därefter hade även slumpen ett finger med i spelet. Jag hade nytta av min bakgrund i astronomi även inom forskning i geodesi”, berättar han.

Tekniksprång från jorden till rymdåldern

1985 började Poutanens långa karriär inom geodesi under vilken lantmäteriverksamheten samtidigt övergick från triangelmätning som använts hundratals år mot satellitnavigation.

- Jag fick delta i de sista triangelmätningarna i Lappland. Därefter medverkade jag till att bygga det permanenta GPS-nätverket i Finland som vårt nationella koordinatsystem bygger på. Nätverket har utvecklats under åren och blev Finnref-nätverket som Lantmäteriverket nuförtiden upprätthåller och som utgör grunden för all navigation i Finland. Jag spelade också en central roll i att skapa det nuvarande koordinatsystemet och höjdsystemet i Finland.

Poutanen är nöjd med Finlands höga kompetens och teknologiska satsningar på geodatainfrastrukturer.

- Metsähovi geodetiska forskningsstation har nyligen moderniserats. Forskningsstationen har en viktig uppgift att producera den geografisk information som samhället behöver och Finland svarar med den motFN:s mål i det globala koordinatsystem som bygger på hållbar utveckling.  

Poddsändningar, litteratur och internationellt arbete

Inför pensioneringen har Poutanen händerna fulla med projekt och branschens toppuppgift.  

Från och med 2019 var Poutanen generalsekreterare för internationella geodetiska kommissionen IAG och främjade samarbetet mellan länderna. Även om mandatperioden som generalsekreterare tog slut i år, fortsätter han i IAG:s styrelse ännu en mandatperiod på fyra år.  

På radion är Poutanen känd för Yles program Kuukauden tähtitaivas som han hann göra 30 år.

- Vi fick göra cirka 300 avsnitt. Efter att programserien tog slut började vi med URSA:s Tähtitaivas-poddsändningar på Youtube. Varför borde man sluta med bra hobbyer, säger han. Kanske blir det nu mer tid för mina övriga astronomihobbyer och fotografering.

Markku Poutanen har var med och skrivit flera lättfattliga böcker och läroböcker om branschen. Jag har skrivit två läroböcker om satellitnavigation och man kommer att ge ut en sjunde upplaga av läroboken Tähtitieteen perusteet som vi började arbeta med på 1980-talet och av bokens översättning till engelska Fundamental Astronomy som publicerats av Springer.

- Jag håller på att arbeta med en följande bok som handlar om Finlands geodetiska historia , tipsar han.

 

 

Markku Poutanen

  • Filosofie doktor 2000, Helsingfors universitet, geofysiska institutet
  • Professor, direktör för avdelningen för geodesi och geodynamik vid Geodetiska institutet (från och med 2015 Geodatacentralen FGI) 2001-2019, forskningsprofessor 2020-2023
  • Generalsekreterare för IAG (International Association of Geodesy) 2019-2023 och ordförande för underkommittén för de europeiska koordinatsystemen EUREF 2015-2019
  • Medlem i Finska Vetenskapsakademien
  • Ordförande för Astronomiska föreningen Ursa ry 2003-2005 och 2018-2023
  • Docent vid Aalto-universitetet och Helsingfors universitet
  • Känd för att ha populariserat vetenskapen i medier, bland annat radioprogrammet Kuukauden tähtitaivas på Yle Har också svarat på barnens vetenskapsfrågor i Helsingin Sanomat
  • Böcker, bland annat Geodeettinen laitos 100 vuotta, Satelliittipaikannus och Maan muoto
  • Asteroiden 3760 har fått sitt namn efter Markku Poutanen
Forskning
Geodatacentralen

Nyheter och artiklar