Framtidens fastighetsdatahelhet byggs i samarbete med uppgifternas användare, så att de lösningar som väljs i programmet motsvarar intressenternas verkliga behov och stöder verksamhetsmiljöns utveckling. För att identifiera framtidens förändringsfaktorer grundades i januari en arbetsgrupp i Lantmäteriverket för att utreda förändringsfaktorerna.
Med hjälp av förändringsfaktorerna identifieras framtida utvecklingsriktningar
Arbetsgruppen intervjuade dataanvändare i anslutning till framtidens förändringsfaktorer. Före intervjuerna utredde arbetsgruppens samhällets långvariga förändringsfaktorer, det vill säga förhållanden eller fenomen som främjar förändring och som påverkar utnyttjandet av fastighetsdata och utvecklingen av tjänster. Identifieringen av dessa faktorer bildade en helhetsbild av rollen för fastighetsdata i framtiden och hjälpte till att väcka diskussioner i intervjuerna med intressenter.
De viktigaste förändringsfaktorerna som identifierades var:
• Digitalisering och övergång till digital ekonomi - Användningen av fastighetsdata blir mer automatisk och mångsidig, och uppgifternas roll växer.
• Klimatförändring och förlust av biologisk mångfald - Uppgifter knutna till miljön blir till en viktig del av fastighetsdatatjänsterna och perspektivet hållbar utveckling förstärks.
• Ekonomisk globalisering och grön omställning mot en hållbarare ekonomi - Behovet av fastighetsdatatjänster ökar som en del av den gröna omställningen och internationell affärsverksamhet.
• Geopolitiska utmaningar och cybersäkerhetshot - Betydelsen av datasäkerhet ökar och hanteringen av fastighetsdata kräver ännu bättre skyddsåtgärder.
• Urbanisering och åldrande befolkning - Stadsutvecklingen formar behovet av fastighetsdata och de demografiska förändringarna påverkar planeringen av tjänster.
Intervjuerna ger riktlinjer för utvecklingsarbetet
För att klarlägga användarnas behov intervjuade arbetsgruppen representanter från statsförvaltningen, återförsäljning av fastighetsdata, energisektorn, bankerna och samhällsplaneringen. I diskussionerna fokuserade man på utnyttjande av uppgifter och synen på hur fastighetsuppgifter utnyttjas i framtiden.
Intervjudeltagarna fick förhandsmaterial där det berättades om bland annat megatrender och identifierade förändringsfaktorer. Deltagandet i intervjutillfället var smidigt tack vare videomöten. Vid intervjutillfället samlades information in med hjälp av öppna frågor. Från svaren kunde nuvarande behov av uppgifter samt framtidsvisioner och förändringsbehov samlas när det gäller fastighetsdata.
Intervjusvaren analyserades i förhållande till identifierade förändringsfaktorer. Detta tillvägagångssätt gav djupare förståelse för hur olika branscher ser utvecklingen av fastighetsdata och vilken slags förändringar som behövs i tjänster gällande fastighetsdata i framtiden.
Rapport utarbetas om utredningen av förändringsfaktorer
Som slutresultat av analysen gjordes flera viktiga observationer: Inom många sektorer förändras informationsbehoven kraftigt när digitaliseringen och automationen framskrider. I takt med klimatförändringen och den gröna omställningen utvidgas rollen för fastighetsdata, speciellt när den ökade regleringen ger olika aktörer nya skyldigheter. Datasäkerhets- och cybersäkerhetsfrågorna betonas speciellt i banksektorn och i statsförvaltningen.
En rapport utarbetades med intervjuerna och analysen som grund. Rapporten publiceras i augusti 2025 varefter den skickas till de intervjuade. Dokumentet utgör riktlinje för utvecklingsarbetet med fastighetsdatahelheten och ger information om vad man bör fokusera på i planeringen för framtiden. Det material som samlats in med intervjuerna utnyttjas också i den undersökning av fastighetsuppgifters värdeskapande och utvecklingsvägar som pågår i Geodatacentralen.
Tove Degerholm
Författaren leder Lantmäteriverkets arbetsgrupp för klarläggande av förändringsfaktorer
Mer information från Lantmäteriverket lämnas av:
Tove Degerholm i frågor gällande förändringsfaktorer och utvecklingen av fastighetsuppgifter
Mikko Peltokorpi i frågor gällande KTU 2030-programmet
Karolina Itäinen i frågor gällande Geodatacentralens forskningsprojekt
fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi