Hyppää pääsisältöön

Kiinteistörekisterin tiedot kunnille

Kiinteistörekisterin aineistopalvelu on tarkoitettu kunnille ja kaupungeille. Palvelun kautta saa kiinteistörekisterin tietoja xml-muotoisena aineistona.

Palvelusta voi tilata koko kunnan aineiston tai tiettynä aikana tapahtuneet muutokset (ns. paluusanomat). Tiedot voi tilata säännöllisinä päivityksinä. Aineistot toimitetaan aineistonvälityshakemistoon, josta tiedot voi noutaa manuaalisesti tai automaattisesti.

Kiinteistörekisterin laajat tiedot

Koko kunta

Koko kunnan aineisto jaetaan osiin kiinteistötunnuksen kuuden ensimmäisen merkin mukaan. Samaan tiedostoon poimitaan sellaiset rekisteriyksiköt, joiden tunnuksen kuusi ensimmäistä merkkiä on sama.

Tiedosto on nimetty seuraavalla tavalla:

Kiinteistötunnuksen kuusi ensimmäistä merkkiä_ATP_7numeroa_13numeroa.zip

esimerkki: 049001_ATP_3900238_2900028720929.zip
esimerkki: 049002_ATP_3900238_2900028720929.zip

Pakattu zip-tiedosto sisältää varsinaisen datan (.xml) ja dataan liittyvän metatiedon (.meta.xml). Metatiedoista selviää mm. tarkka irrotusajankohta.

Toimitettava tiedosto sisältää voimassaolevat ja lakanneet rekisteriyksiköt sekä rekisteriyksiköillä voimassaolevat määräalat ja käyttöoikeusyksiköt. Kaikista kohteista tulostetaan sekä ominaisuus- että sijaintitiedot.

Muutostiedot eli paluusanomat

Muuttuneista tiedoista aineisto irrotetaan koko kunnan alueesta. Aineisto voi sisältää kunnan omia muutoksia tai muiden tekemiä muutoksia. Kiinteistörekisteriä pitävät kunnat voivat tilata sekä omia että toisten tekemiä muutoksia, muissa kunnissa voi tilata vain toisten tekemiä muutoksia.
 
Muutokset jaetaan edelleen sijainti ja ominaisuusmuutoksiin. Tarvittaessa voi tilata myös kaikki muutokset. Jokaisesta muutostyypistä syntyy oma tiedosto. Tiedosto on nimetty seuraavalla tavalla:

Kunnannimi_omat/toisten_kaikki/sijainti/ominaisuus_muutokset_vuosi(4 merkkiä)kuukausi(2 merkkiä)päivä(2 merkkiä)kellonaika(4 merkkiä).zip

esimerkki: Hanko_toisten_kaikki_muutokset_200503180000.zip

Myös muutostiedoissa pakattu zip-tiedosto sisältää varsinaisen datan (.xml) ja dataan liittyvän metatiedon (.meta.xml).

Toimitettavissa tiedostoissa on mukana myös muita tietoja, kuin vain muuttunut tieto. Jos yksittäisen kiinteistön sijainnissa on tapahtunut muutos, toimitetaan tiedostossa kaikki kiinteistöön liittyvät tiedot. Tilausta tehtäessä voi valita minkä tiedon suhteen muuttuneet kohteet halutaan.

Tiedosto voi olla myös tyhjä, jos kyseessä olevan tilauksen hakuehdoilla ei ole löytynyt yhtään muuttunutta kohdetta.

Kiinteistörekisterin ominaisuustiedot

Kiinteistörekisterin ominaisuustiedot -tuote on sisällöltään suppeampi kuin Kiinteistörekisterin laajat tiedot (vuonna 2005 käyttöönotetut kiinteistörekisterin aineistotoimitukset).

Tilauksessa annettavilla parametreilla valitaan, mitä kohteita tiedostoon haetaan ja kuinka usein tiedosto muodostetaan. Tiedot voi tilata kertaluonteisesti tai ajastaa sovituin aikavälein. Aikavälinä voi olla esim. päivä, viikko tai kuukausi. Ei kuitenkaan esim. joka toinen viikko.

Kiinteistörekisterin ominaisuustiedot -tuote toimitetaan aineistonvälityshakemiston ”ktjaineistoluovutus” kansioon. 

Kiinteistörekisterin aineistopalvelu

Aineistopalvelu (kiinteistörekisteri) on maksuton kiinteistörekisteriä pitäville kunnille.

Muiden kuntien osalta palvelu on maksullinen. Aineistoirrotuksista ja niihin liittyvistä muutostiedotteista eli paluusanomista veloitetaan taulukon mukaan.

Laskutus tapahtuu jälkikäteen seuraavan vuoden alussa.

Kuntaliitoksia varten tilattavat aineistot ovat maksuttomia.

Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
1015
Toimitusmaksu (vuosi), KR
353,06 437,80
1034
Yksittäisen kunnan aineiston irrotus
94,19 116,80

Palvelun kautta voi tilata kiinteistörekisterin tietoja. Aineistoa tilataan tilauslomakkeilla. Lomakkeilla määritellään mm. toimitusajankohta ja aineiston koordinaatisto. Kuntaliitoksissa jokainen liittyvä kunta tekee oman tilauksensa.

Kiinteistörekisterin laajat tiedot

Tiedot voi tilata oheisilla lomakkeilla. Tilausta tehdessä kannattaa huomioida tietojen toimitusaika 1-2 viikkoa tilauksesta. Kiinteistörekisteriä ylläpitäville kunnille sekä muille kunnille on oma tilauslomakkeensa.

Rekisterinpitokunnan tilauslomake

Muiden kuntien tilauslomake

Kiinteistörekisterin ominaisuustiedot

Tilauslomake (pdf)

Tilausta tehdessä kannattaa huomioida tietojen toimitusaika 1-2 viikkoa tilauksesta.

Tiedostojen lataamisessa on huomioitava että aineistonvälityshakemistoon voi muodostua tiedostoja myös muina kuin tilattuina päivinä. Esimerkiksi arkipyhille osuvat tilaukset toimitetaan seuraavana arkipäivänä. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että kaikki aineistonvälityshakemistoon ilmestyneet tiedostot ladataan zip-tiedoston nimessä olevan päiväyksen mukaisessa järjestyksessä.

Aineistonvälityshakemisto

Aineistot toimitetaan aineistonvälityshakemistoon, josta tiedot voi noutaa manuaalisesti tai automaattisesti. Ohjeet aineistojen noutoon.

Aineistot ovat noudettavissa aina irrotuspäivän aamuna. Tiedostot säilyvät aineistovälityshakemistossa 60 vuorokautta tiedoston syntymisestä.

Sovellusten ja palveluiden tila

Tarkista sovellusten ja verkkopalveluiden tilanne ja mahdolliset häiriöt. Tietoja päivitetään ma–pe klo 8–16.15.

Verkkopalveluiden asiakastuki

Verkkopalveluiden asiakastuki palvelee sopimuksiin ja käyttölupiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiakastukeen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.