Hoppa till huvudinnehåll

Delta i en guidad rundtur på kartutställningen

Nu har du en chans att bekanta dig med den öppna kartutställningen om lantmäteri och kartläggning genom tiderna på en guidad rundtur. Guidningarna ordnas den 13 september klockan 14.30 och 3 oktober klockan 13.00. Rundturen tar cirka 30 minuter.

Kartor och informativa texter som hänger på utställningsutrymmets vägg.
I utställningen kan du bekanta dig med sju historier om lantmäteriets och kartläggningens långa historia i Finland.
Bild:
Maanmittauslaitos

Utställningen Lantmäteri och kartläggning i Finland 390 år är öppen i Böle förvaltningscentrum 22.8‒30.11.2023. Utställningen leder besökaren från militära kartläggningsprojekt via hemligstämplade kartor till dagens digitala tidsperiod. Kartorna som ställs ut är främst från Riksarkivet och Lantmäteriverkets arkiv. Det finns även några kartor från Nationalbiblioteket och arkiv i Sverige. I utställningen kan du även se rariteter.

– Guidningen ger snabbt en helhetsbild över varför vissa kartor har varit viktiga för kartläggningen av Finland, tipsar utställningens kurator Antti Jakobsson som fungerar som guide.

Utställningen och guidningen är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand till guidningen. Guidningen är på finska.

Lantmäteriverket har genomfört utställningen tillsammans med Kartografiska sällskapet i Finland och Chartarum Amici.

Information om kartutställningen

Adress: Böle förvaltningscentrum (Semaforbron 12, 00520 Helsingfors). Den avgiftsfria utställningen finns i Restaurang Vires aula och i restaurangen, i vån. 2 (en trappa upp).
Öppettider: vardagar 22.8–30.11. kl. 9–17.15.

Mera information

Utställningens kurator, överingenjör Antti Jakobsson, 050 599 4123 
Världsarvskoordinator (Struves meridianbåge) Ulla Mikkanen, 040 801 1261 
fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Gamla kartor
Kartor
Geodata

Nyheter och artiklar