Hoppa till huvudinnehåll

I Finlands byggs digitala vattendrag som på skärmen fungerar på samma sätt som riktiga – det blir lättare att förutse konsekvenserna av beslut

I framtiden kan konsekvenserna av beslut för vattendrag förutses bättre än idag, när mer ännu noggrannare och bättre uppdaterade digitala uppgifter produceras om naturen och tillgängligheten till informationen förbättras. Det kompetenskluster inriktat på vatten som ska grundas i Finland, flaggskeppet för digitalt vatten, utvecklar lösningar för att trygga vattenresurserna. Lantmäteriverkets Geodatacentral FGI deltar i arbetet med att skapa en digital modell av vattendragen.

Båt samlar data i floden
Bild:
Ville Kankare

Torka och vattenbrist har börjat kännas ända till Europa. I medelhavsområdet har torkan orsakat till och med ökenbildning. De direkta och indirekta konsekvenserna av torka märks också i Finland. Konsekvenserna av extremväder och kortare snö- och tjälperiod för vattendrag och till exempel sötvattnets kvalitet, invånare i vattenområdet, jordbrukare och skogsägare är svåra att förutse.

För att underlätta prognostisering startas flaggskeppsprogrammet för digitalt vatten. Det har som mål att producera forskning i toppklass och innovationer för att trygga vattenresurserna. Det producerar också en digital modell över vattendragen för att förutse konsekvenserna av beslutsfattande.  

Världsbanken: mer noggrann digital information behövs om naturen

Enligt Världsbanken är det just digital information om naturen som behövs för att underlätta beslutsfattande. Värdet av vattenaffärsverksamheten i världen bedöms för närvarande till 400–500 miljarder euro årligen. I Finland är värdet av vattenaffärsverksamheten cirka 4 miljarder.

- Flaggskeppet för digitalt vatten som startar nu förbättrar kraftigt tillgången till noggrann information om vatten. Hittills har Geodatacentralen forskat på och utvecklat metoder för att samla in digital information om till exempel skogar och andra naturmiljöer, till och med bär, berättar forskningsprofessor Harri Kaartinen.

Flaggskeppet som finansieras av Finlands Akademi leds av Uleåborgs universitet. Samarbetsparter är utöver Lantmäteriverkets Geodatacentral Åbo Universitet, Aalto-universitetet, Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet. I samarbetet deltar inhemska forskningsinfrastrukturer, internationella forskningsorganisationer, nära 200 företag samt offentliga samfund och medborgarorganisationer.

En digital å visar hur beslut påverkar den verkliga ån

En viktig uppgift för flaggskeppet digitalt vatten är att skapa en digital version av vattendragen, det vill säga en digital tvilling. Lantmäteriverkets Geodatacentral bidrar till detta med sin specialkompetens, där utöver harmonisering och möjligheten till samutnyttjande av geospatial data även fjärrkartläggning, laserskanning och 3D-modellering ingår. Geodatacentralen har redan tidigare samarbetat i anslutning till digitalt vatten med i stort sett alla organisationer som ingår i flaggskeppet. En ny viktig samarbetspartner som tillkommit är Meteorologiska institutet.

- Sensortekniken som utvecklas snabbt och den metodutveckling detta för med sig ger nya möjligheter till effektivare kartläggning av vattenmiljöer. Geodatacentralens och parternas mångsidiga utbud av sensorer utgör även i framtiden en viktig del i skapandet av och funktionen för en digital tvilling av vattnen, det ger en grund för att uppnå målen för flaggskeppet, konstaterar Harri Kaartinen.

I Geodatacentralen har det också utvecklats förvaltnings- och karttjänster för data kopplade till vatten samt förts ut vetenskapliga resultat till användning i samhället och företag.  

- Parallellt med mätdatamängder som är mångsidigare, noggrannare och större än tidigare behövs också effektiva metoder för administration, analys, fortsatt förädling och distribution av datamängden, för att den digitala tvillingen ska tjäna olika användargrupper så väl som möjligt. Lättanvända och innovativa visualiseringsmetoder gör det möjligt att använda analysresultaten till exempel i beslutsfattande, berättar professor Juha Oksanen, direktör för avdelningen för geoinformatik och kartografi vid Geodatacentralen. 

Mer information

Forskningsprofessor Harri Kaartinen, Lantmäteriverkets Geodatacentral FGI, 029 531 4756, förstnamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Professor Juha Oksanen, direktör för avdelningen för geoinformatik och kartografi vid Geodatacentralen, förstnamn.efternamn@lantmateriverket.fi
 

Finlands Akademis flaggskeppsprogram-finansierad Digital Vatten (DIWA) flaggskepp möjliggör grön och digital omställning mot digitala tvillingar av flodområdena. I samverkan Uleåborgs Universitet, Åbo Universitet, Aalto-Universitetet, Finlands Miljöcentral, Geodatacentralen FGI och Meteorologiska Institutet, med ett brett nätverk av andra aktörer i vattensektor.

Forskning
Geodatacentralen
Laserskanning

Nyheter och artiklar