Innan ägandet registreras måste den nya ägaren lämna in en överlåtelseskattedeklaration och betala överlåtelseskatten. Om deklarationen inte har lämnats in och överlåtelseskatten inte har betalats, börjar dröjsmålsräntan löpa så snart den nya ägaren har ansökt om registrering av ägandet.
Det uppstår inga försenings- och dröjsmålsavgifter när både överlåtelseskattedeklarationen och betalningen av överlåtelseskatten har gjorts korrekt och i tid.
Överlåtelseskatten betalas till Skatteförvaltningen
Överlåtelseskattedeklarationen lämnas in och skatten betalas till Skatteförvaltningen i tjänsten MinSkatt. Den nya ägaren ska själv lämna in överlåtelseskattedeklarationen och betala skatten till Skatteförvaltningen. Om det finns flera köpare, till exempel makar, ska var och en av dem lämna in en separat överlåtelseskattedeklaration och betala sin andel av överlåtelseskatten.
– Vi har varit med om att det har uppstått tråkigheter för kunderna när de efter ett fastighetsköp har ansökt om registrering av ägandet, trots att de ännu inte har ordnat allt med överlåtelseskatten. Dröjsmålsräntan börjar löpa redan dagen efter att ansökan har lämnats in, så det är viktigt att skyldigheterna gällande överlåtelseskatten har fullgjorts innan man ansöker om registrering av ägandet, säger Sini Fagerström, servicechef.
Vid frågor som rör överlåtelseskatt bör man vända sig till Skatteförvaltningen.
Det är enkelt att registrera ägandet av en fastighet på nätet
När de skatterelaterade skyldigheterna har fullgjorts, kan du enkelt ansöka om att registrera ägandet av fastigheten i Lantmäteriverkets e-tjänst. Du kan med samma ansökan ansöka om registrering av ägandet av alla fastigheter som köpebrevet eller avtalet gäller. Du kan ansöka om registrering av ägande för egen eller andras räkning.