Hoppa till huvudinnehåll

Insatser för samhällsansvar: Drönare och öppen källkod i samhällets tjänst

Lantmäteriverket har i sitt samhällsansvarsprogram förbundit sig till att främja 50 insatser för samhällsansvar fram till slutet av 2027. Programmet har fyra teman: Information som tjänar samhället, Välmående människor, Hållbar miljö och Ansvar i verksamhetssättet och ekonomin. I denna nyhet presenteras de insatser för samhällsansvar 2023 som hänför sig till temat Information som tjänar samhället.

""
Bild:
Julia Hautojärvi

Drönare som verktyg för lågutsläpps- och autonom luftfart

LIFT Future Aerospace Center, som startade sin verksamhet förra året, är ett forskningscentrum och innovationskluster för framtidens luftfart på Pyttis nya flygplats.

Lantmäteriverket deltar i verksamheten för att utreda hur Geodatacentralens kunnande och forskning kan främja övergången till lågemissions- och autonom luftfart. I Geodatacentralen utvecklas effektivare, noggrannare och mer tillförlitliga metoder för lokalisering och navigering med drönare samt för analys av data.

– I slutet av augusti deltog vi med tre forskningsavdelningar på evenemanget TechRunway i Pyttis. Vi presenterade bland annat Lidar-fjärranalys, autonoma drönare och lösningar för tillförlitlig navigering. Vår monter samlade många intresserade besökare. Härifrån är det gott att fortsätta, konstaterar forskningsprofessor Eija Honkavaara från Lantmäteriverkets Geodatacentral.

Forskningscentralens mål är att stärka forsknings-, utvecklings- och innovationssamarbetet i framtidens lufttransporter och att stödja uppkomsten av ny affärsverksamhet inom branschen i Finland. Forskningscentralens lokaler finns i anslutning till Helsingfors East Aerodrome i Pyttis. Det finns ett eget labbutrymme för drönare.

Öppen källkod för samhällets bästa

Lantmäteriverkets princip är att främja användningen av öppen källkod både vid upphandling av it-tjänster och publicering av självutvecklade it-tjänster. Målet är att maximera den totala nyttan för samhället. Resultaten av det arbete som utförs med offentliga medel ska i princip vara fritt tillgängliga och det ska finnas en tydlig grund för att inte offentliggöra dem. Till exempel upphovsrätts- och dataskyddsfrågor påverkar om applikationer helt eller delvis kan publiceras som öppen källkod.

I år har Lantmäteriverket publicerat Hakunapi-komponenten som öppen källkod för att producera gränssnittstjänster i enlighet med OGC API-standarderna. Vid Lantmäteriverket används komponenten i förfrågningstjänster för fastighets- och geografisk information.

Det är möjligt att söka i fastighetsregistret, terrängdatabasen, nomenklaturregistret och andra geografiska datamängder med mångsidiga avgränsningar av läge och egenskaper tack vare tjänsterna. Material som hämtas från gränssnittet kan användas i geodata-, webb- och mobilapplikationer som stöder OGC API-standarder.

- Hakunapi-komponenten är ett modulärt och högpresterande verktyg för mjukvaruutvecklare. Som öppen källkod hjälper publikationen andra dataproducenter av rumsliga datamängder att utveckla sina egna gränssnittstjänster, berättar ledande it-expert Teemu Sipilä från Lantmäteriverket.
 

Mer information

Samhällsansvarsexpert Annukka Kokkonen, 050 467 0911, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Samhällsansvar

Nyheter och artiklar