Maastotiedot ja niiden hankinta

Maanmittauslaitos ylläpitää maastotietoja ja tuottaa karttoja, ilmakuvia ja laserkeilausaineistoja koko Suomen alueelta.

Aineistot sisältävät muun muassa paikannimet, tiet, rakennukset, vedet, pellot, maaston kuviot ja korkeussuhteet sekä hallintorajat.

Maastotietoa on saatavilla erilaisina tuotteina:

Tietojen päivitystä varten tehdään ilmakuvauksia ja laserkeilauksia.

Lue lisää tiedon ylläpidosta

Maastotiedot ovat avointa dataa

Saat maastotiedot käyttöösi verkosta lataamalla, tekemällä tilauksen tai hakemalla ne suoraan rajapinnalta.

Maastotiedot ovat maksuttomia ja Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia. Tilauksista peritään käsittely- ja toimituskulut sekä rajapintakäytössä palvelun ylläpitokustannukset.

Hae rajapinnalta

Voit tuoda maastotietoja omaan tietojärjestelmään rajapintapalveluiden kautta. Rajapintapalveluiden käyttöä varten tarvitset sovelluksen, joka pystyy tekemään tietohaut Maanmittauslaitoksen palvelimelle.

Rajapintapalvelujen käytöstä tehdään sopimus. Palvelun kautta saatavat aineistot ovat maksuttomia. Palvelun käytöstä peritään ylläpitomaksua, mutta niitä voi koekäyttää maksutta. Lisäksi osa rajapintapalveluista on avoimia ja maksuttomia.

Tutustu rajapintapalveluihin

Suomi.fi-kartat viranomaisten verkkopalveluihin

Suomi.fi-kartat-palvelussa voit luoda karttoja, jotka ovat upotettavissa omille verkkosivuille ja joita voi hyödyntää asiointipalvelussa karttakomponenttina. Palvelun käyttö on helppoa eikä edellytä ohjelmointitaitoja.

Taustakarttoina voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja: erilaisia maasto- ja taustakarttoja, kiinteistörajoja sekä ilmakuvia. Voit myös liittää palveluun omia rajapintojasi tai lisätä kartalle omia kohteita julkaistavaksi.

Tutustu suomi.fi-kartat-palveluun

Lataa verkosta

Avoimien aineistojen tiedostopalvelu on tietojen lataamisen itsepalvelu. Voit valita, mitä tietoja haluat, missä formaatissa ja koordinaatistossa ja miltä alueelta. Saat palvelusta verkko-osoitteen, josta pääset lataamaan valitsemasi aineistot. Palvelu on maksuton.

Siirry avoimien aineistojen tiedostopalveluun

Jos tarvitset toistuvasti suurempia määriä laserkeilausaineistoja tai ortoilmakuvia, käytä tiedostopalvelun hakemistokäyttöliittymää. Sen kautta saat tiedostoina Maanmittauslaitoksen ladattavat maastotieto- ja kiinteistörekisterikarttatietotuotteet. Katso ohjeet hakemistokäyttöliittymän käyttöönottoon täältä (avaa valikosta Palvelun sisältö ja skrollaa alaspäin hakemistokäyttöliittymän ohjeisiin). Palvelu on maksullinen.  

Tee tilaus aineistosta

Sinun pitää tehdä erillinen tilaus, jos

  • aineistoa ei ole Avoimien aineistojen tiedostopalvelussa
  • haluat aineiston CD:llä tai kovalevyllä
  • tarvitset suuria määriä aineistoa, kuten esimerkiksi ilmakuvat koko Suomen alueelta.

Tilauksista peritään aineiston käsittely- ja toimituskulut. Katso hinnasto

Tilaa aineistoja sähköpostilla