Hyppää pääsisältöön

Mikä INSPIRE?

INSPIRE mahdollistaa paikkatietojen yhteentoimivuuden yli organisaatioiden ja valtioiden rajojen. Esimerkiksi ilmanlaatuun ja vesistöihin liittyvät ympäristövaikutukset eivät tunne rajoja, joten tietojen tulee olla yhteentoimivia, laadukkaita ja helposti saatavilla, jotta päätöksiä voidaan perustaa niiden varaan. Kyseessä on EU-direktiivi, jonka tavoitteena on Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuuri. INSPIRE tulee sanoista Infrastructure for Spatial Information in the European Community.

INSPIRE ohjaa EU:n jäsenmaat rakentamaan yhtenäiset ja yhteentoimivat paikkatietoinfrastruktuurit. Toisin sanoen kukin jäsenvaltio rakentaa ja ylläpitää kansallista paikkatietoinfrastuktuuria eli yhteisesti sovitulla tavalla tuotettuja ja saatavilla olevia paikkatietoaineistoja ja paikkatietopalveluja, näiden kuvailuja ja teknisiä toteutuksia sekä tietojen saatavuutta ja käyttöä koskevia periaatteita ja prosesseja. Näillä INSPIRE-sivuilla kerrotaan, miten se tehdään. Tarkista Lainsäädäntö-sivulta Valtioneuvoston asetuksesta paikkatietoinfrastruktuurista, edustatko INSPIRE-velvoitettua organisaatiota. 

INSPIRE-direktiivi tuli voimaan 15.5.2007 ja sen toimeenpano etenee vaiheittain vuoden 2021 joulukuuhun mennessä. 

Alla olevassa, Euroopan komission tuottamassa videossa kerrotaan, miten paikkatietoinfrastruktuuri muodostuu Euroopassa ja miksi se kannattaa toteuttaa. Videoon saa tekstitykset päälle klikkaamalla videon alalaidassa olevaa ratas-painiketta -> tekstitykset -> suomi.

INSPIRE-toimeenpanon osa-alueet