Voit hakea eri organisaatioiden tuottamia INSPIRE-paikkatietoaineistoja ja -palveluja tiedonhakupalvelujen avulla. Ne tuovat kansalliseen paikkatietoinfrastruktuuriin ja Paikkatietohakemistoon kuvatut paikkatietoaineistot ja -palvelut helpommin löydettäväksi ja saataville. Iso osa Suomen paikkatietovarannoista on avointa dataa eli laajasti jatkohyödynnettävissä. Tälle sivulle linkitettyjen, INSPIRE-toimeenpanoon liittyvien tiedonhakupalveluiden käyttö on ilmaista, eikä vaadi kirjautumista.
Paikkatietoikkuna
Paikkatietoikkuna on kansallinen paikkatietoportaali, joka esittelee paikkatietoaineistoja ja -palveluja sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia. Paikkatietoikkuna on keskeinen osa Suomen INSPIRE-toimeenpanoa.
Palvelun kautta voit muun muassa katsella eri karttatasoja päällekkäin, julkaista kartan omalla verkkosivullasi, luoda tilastoteemakarttoja ja tehdä yksinkertaisia paikkatietoanalyyseja. Käytettävissä on yli 2500 karttatasoa noin 60 eri organisaatiolta. Karttatasot tuodaan tarjolle eri toimijoiden julkaisemien rajapintapalvelujen kautta, jolloin Paikkatietoikkunassa olevat paikkatiedot ovat yhtä ajantasaisia kuin tiedontuottajien omissa palveluissa. Kannustamme tiedontuottajia, jotka ovat kiinnostuneita tuomaan aineistojaan tarjolle Paikkatietoikkunaan, ottamaan yhteyttä osoitteeseen paikkatietoikkuna@maanmittauslaitos.fi.
Paikkatietoikkuna on tarkoitettu paikkatiedon ammattilaisille ja kaikille kartoista ja paikkatiedosta kiinnostuneille. Sillä on arkisin yli 3000 päivittäistä kävijää, jotka käyttävät sitä hyvin monenlaisiin tarkoituksiin vapaa-ajalla ja työtehtävien hoitamisen tueksi.
INSPIRE Geoportal
EU-komission ylläpitämä INSPIRE Geoportal toimii eurooppalaisena tiedonhakupalveluna INSPIRE-direktiivin toimeenpanolle. INSPIRE Geoportalista löytyvät sellaiset EU:n kansallisista geoportaaleista harvestoidut INSPIRE-direktiivin piiriin kuuluvat aineistot ja palvelujat, jotka täyttävät komission asettamat laatuvaatimukset.
Avoindata.fi
Avoin julkinen data on julkisen organisaation tuottamaa tai hallinnoimaa tietoa, joka on konekielisessä muodossa ja maksutta kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa sekä yksityisiin että kaupallisiin tarkoituksiin. Avoimen datan tiedot kerätään Avoindata.fi-palveluun, josta ne siirtyvät edelleen Euroopan unionin avoimen datan portaaliin. Palvelua kehittää ja ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto yhdessä Suomi.fi -palvelukokonaisuuteen kuuluvan liityntäkatalogin kanssa. Avoimen datan portaalista löytyy tietoaineistoja, tuottajia ja käyttösovelluksia. Paikkatietohakemistoon tallennetut metatiedot, joissa on 'avoindata.fi' -avainsana, haetaan Avoindata.fi-palveluun CSW-rajapinnan avulla.
Tekniikkaa
Tiedonhakupalvelut perustuvat usein Open Geospatial Consortiumin (OGC) Catalog Service for the Web (CSW) -standardin mukaisen rajapinnan käyttöön. Maanmittauslaitoksen Paikkatietohakemiston tarjoama CSW-rajapintapalvelu on kaikille käyttäjille avoin ja maksuton. Tiedossa olevia Paikkatietohakemiston rajapintaa käyttäviä palveluja ovat Paikkatietoikkuna, INSPIRE Geoportaali, Suomen ympäristökeskuksen metatietopalvelu ja Avoindata.fi.
Paikkatietoikkunasta on olemassa monta sisarversiota, koska kyse on avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin pohjautuvasta, Oskari-nimellä tunnetusta ratkaisusta. Oskari-ohjelmistoihin pohjautuvat esimerkiksi Lounaistiedon karttapalvelu, Suomen ympäristökeskuksen Liiteri-karttapalvelu ja arktista yhteistyötä varten kehitetty Arctic SDI karttapalvelu. Oskari-ohjelmisto on myös taustalla Suomi.fi-kartat-palvelusta tehdyissä karttaupotuksissa.